2015-11-13 17:17:28• hírek • Kocsis Zoltán

A legszebb magyar szavakat gyűjtötték össze a Magyar Nyelv Napjára

Románia parlamentjének képviselőháza október 10-én fogadta el a kezdeményezést, mely november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. Klaus Iohannis államfő a napokban jóvá is hagyta a törvényt, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pedig vidám percekkel ünnepelte anyanyelvünket.

Vagy inkább apanyelvünket? A diákokat mindenesetre Bencze Imre „Ékes, édes apanyelvünk" és Faludy György „Óda a magyar nyelvhez" című költeménye kísérte a bejárattól a lépcsőkön végig: gondos kezek ugyanis a falakra függesztették.

Magyartanáraik segítségével a diákok csokorba szedték az általuk legszebbnek tartott magyar szavakat, ezek leírt megfelelőit pedig egy hirdetőtáblára szögezték ki. A nagyok a remény, család, anya, béke, csillag, szabadság, szeretet, szerelem, barátság és gyöngy szavakat találták a legszebbnek, míg a kicsik a vidám illusztrációkat társítottak hozzájuk.

Egy másik hirdetőtábla is megtelt szavakkal, erre azok a kifejezések kerültek, amelyek a mai diákok nyelvezetét tükrözik leginkább.

A nyelv ünnepe nem maradhatott nyelvi játékok nélkül: az archaizmusok, idegen szavak, szólások, közmondások ismeretének tesztelése vidám perceket okozott a jelenlévőknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: